izvorul tamaduirii

Biserica Ortodoxă Română Izvorul Tămăduirii New Jersey

Repere Crestin-Ortodoxe  →  Termeni Liturgici  →   Vecernia

Vecernia

Vecernia.Vecernia este prima slujba din Slujbele zilei slujite în Biserica Ortodoxa. Deoarece ziua liturgica începe la apus, Vecernia este slujita, în mod traditional, seara devreme. Pentru multe parohii, vecernia este principala slujba de seara.

Structura generala a Vecerniei mari

Vecernia mare se deschide de catre preot cu Binecuvântat este Dumnezeul nostru... si apoi Rugaciunea Trisaghionului. Daca Vecernia mare urmeaza imediat dupa Ceasul al IX-lea atunci Rugaciunea Trisaghionului este omisa.
Este citit Psalmul proemial? (Psalmul 102 Binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul ...), în timpul caruia preotul citeste în liniste cele sapte rugaciuni ale aprinderii candelelor. Diaconul rosteste Ectenia pacii.
Este cântata sau citita catisma zilei. Dupa catisma, diaconul rosteste Ectenia mica. Pe glasul saptamânii respective sunt cântati Psalmii 140, 141, 129 si 116 (Doamne, strigat-am catre Tine ...). Ultimele versuri sunt alternate cu stihira zilei sau perioadei liturgice respective. În timpul acestei citiri, diaconul sau preotul realizeaza cadirea principala.
Preotul sau diaconul fac Intrarea mica.
Este cântat imnul Lumina lina.
Este cântat prochimenul vecerniei. Daca sunt programate citiri din Vechiul Testament, acestea urmeaza dupa prochimen.
Diaconul intoneaza Ectenia.
Este spusa rugaciunea de seara Învredniceste-ne, Doamne.
Diaconul intoneaza Ectenia cererii staruitoare.
Preotul spune Rugaciunea plecarii capetelor.
Sunt cântate apostiha si stihurile aferente.
În functie de obiceiul locului este cântat sau citit imnul Sfântului Simeon de Dumnezeu Purtatorul (numit si Acum sloboze?te).
Este spusa Rugaciunea Trisaghionului.
Sunt cântate troparul si bogorodocina (theotokarionul).
Preotul da binecuvântarea finala si face Încheierea mare.

Vecerniile

Forme de baza Vecernia este slujita în trei forme de baza: Vecernia mare, Vecernia zilnica si Vecernia mica.
Vecernia mare urmeaza structura descrisa mai sus si se slujeste sâmbata seara sau în ajunul sarbatorilor cu cruce rosie.

Vecernia zilnica este o varianta abreviata a Vecerniei mari si este slujita în oricare zi din an în care nu se slujeste Vecernia mare. În general, Vecernia zilnica este slujita doar de preot, fara asistenta din partea diaconului, cu toate ca exista unele variatii ale acestei practici. În astfel de cazuri, partea diaconului este realizata de preot. La Vecernia zilnica, de obicei este omisa Intrarea mica; sunt mai putine stihire inserate în Doamne, catre Tine am strigat; iar Ectenia care urmeaza dupa prochimen este abreviata si mutata dupa apolytikion. Slujba se termina cu Încheierea mica.

Vecernia mica este slujita doar în zilele când se slujeste si Privegherea de toata noaptea. Vecernia mica este identica în forma cu Vecernia zilnica, dar nu contine ectenia pacii, catisma si ectenia mica de dupa catisma, ectenia cererii staruitoare si Rugaciunea plecarii capetelor. În plus, ectenia care urmeaza dupa apolytikion este si ea abreviata. La "Doamne, catre Tine am strigat" nu sunt mai mult de patru stihire, si spre deosebire de Vecernia mare si de cea zilnica, portiunile variabile ale Vecerniei mici nu sunt niciodata o combinatie din mai multe izvoare (cum ar fi o dubla sarbatorire din minei sau combinarea mineiului cu octoihul).

Forme speciale

Vecernia zilnica pascala se slujeste în zilele saptamânii din Postul Mare, în afara zilelor în care se slujeste Liturghia Darurilor mai înainte sfintite. În serile de luni pâna joi, forma generala a Vecerniei zilnice este modificata prin includerea unor apolytikia si metanii pascale speciale, rugaciuni speciale pascale (inclusiv Rugaciunea Sfântului Efrem Sirul) si citiri aditionale din Psaltire. În plus, este omisa Ectenia finala. Vinerea seara sunt incluse apolytikia pascala si Ectenia finala.

Vecernia pascala duminicala este slujita în serile de duminica din Postul Mare. Slujba începe cu Vecernia Mare. Dupa Intrarea mica, este cântat unul din cele doua prochimene mari pascale urmate de rugaciunea Binevoieste, Doamne. Restul slujbei respecta ordinea Vecerniei zilnice pascale cu modificari minore.
Vecernia iertarii este slujita în seara Duminicii Iertarii si este prima slujba din Postul Mare. Vecernia iertarii respecta rânduiala Vecerniei duminicale pascale dar dupa prochimenul mare, clerul îsi schimba hainele stralucitoare cu cele întunecate iar corul începe sa foloseasca glasurile pascale distincte. Dupa Încheiere, comunitatea credinciosilor celebreaza frumosul ?i mi?catorul ritual al iertarii reciproce. Vezi si Postul Mare.

Vecernia din Duminica Ortodoxiei este slujita în seara primei duminici din Postul Mare (Duminica Ortodoxiei). În mod traditional, aceasta ar trebui sa respecte structura Vecerniei duminicale pascale; în America de Nord s-a raspândit obiceiul ca toate parohiile si misiunile ortodoxe dintr-un loc sa praznuiasca Duminica Ortodoxiei printr-o Vecernie speciala pan-ortodoxa, împreuna-slujita de toti clericii jurisdictiilor reprezentate. Cu toate ca forma acestei Vecernii difera de la un loc la altul, adesea contine procesiuni cu sfintele icoane si repeta o forma abreviata a Sinodiconului Ortodoxiei adoptat la Sinodul VII Ecumenic. Adesea, dupa aceasta Vecernie urmeaza o masa pascala frateasca la care participa toti credinciosii.

Vecernia din Vinerea Mare (numita uneori si Vecernia scoaterii cuielor) respecta structura obisnuita a Vecerniei mari, dar nu contine catisma si cuprinde o citire atât din Apostol cât si din Evanghelie dupa citirile din Vechiul Testament. În timpul acestei slujbe, clerul scoate icoana trupului lui Hristos de pe cruce si o aduce în mijlocul bisericii unde o înfasoara într-o tesatura alba. Apoi, epitaful este asezat în mormânt si cinstit de credinciosi.
Vecernia Cinei este slujita în seara Sfintelor Pasti. Respecta structura Vecerniei mari. Dupa prochimen se citeste Evanghelia mormântului gol (Ioan [20,19-25]). Exista obiceiul ca aceasta pericopa evanghelica sa fie citita în mai multe limbi, ceea ce demonstreaza caracterul universal al Vestii celei Bune a biruintei lui Hristos asupra pacatului si mortii. De asemenea, exista obiceiul ca preotii si credinciosii sa înconjoare biserica în timp ce cânta apostiha.

Vecernia plecarii genunchilor.

Vecernia plecarii genunchilor

Vecernia plecarii genunchilor este slujita în seara Cincizecimii.
În timpul acesteia este reintrodus obiceiul îngenuncherii - o pozitie de pocainta care este eliminata în timpul celebrarii glorioase si pline de bucurie a Sfintelor Pasti - în viata liturgica a Bisericii.
Preotul spune câteva "rugaciuni ale plecarii genunchilor" în timp ce credinciosii stau în genunchi.

Privegherea de toata noaptea

În seara unor sarbatori importante, Vecernia mare poate fi combinata cu alte slujbe în ceea ce se numeste Privegherea de toata noaptea.

Liturghia Darurilor mai înainte sfintite

În miercurile si vinerile din Postul Mare si luni, joi si vineri din Saptamâna Mare, Vecernia cuprinde si împartirea Euharistiei împreuna cu unele elemente din Sfânta Liturghie formând Liturghia Darurilor mai înainte sfintite.

Sfânta Liturghie cu vecernie

Vecernia mare este urmata de Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Joia Mare si în Sâmbata Mare. Aceasta combinare mai este slujita si în ajunul Nasterii Domnului si al Epifaniei când aceste sarbatori se întâmpla sa fie în alta zi a saptamânii decât duminica sau luni. În conformitate cu unele traditii, atunci când Bunavestire cade în zilele de lucru ale saptamânii din Postul Mare sau în primele trei zile din Saptamâna Mare, Sfânta Liturghie de sarbatoare a Sfântului Ioan Gura de Aur se combina cu Vecernia mare amândoua slujindu-se în ziua sarbatorii împreuna.

Sfânta Liturghie de seara

Începând cu 1975 Arhiepiscopia Crestina Ortodoxa Antiohiana a Americii de Nord a permis parohiilor din jurisdictia sa sa praznuiasca anumite sarbatori importante care cad în alte zile decât duminica si luni printr-o Sfânta Liturghie de seara slujita în ajunul sarbatorii. Liturghia de seara combina Vecernia mare cu Sfânta Liturghie de sarbatoare într-un mod putin diferit fata de Sfânta Liturghie cu vecernie traditionala. Aceasta forma a fost dezvoltata de Departamentul de Liturgica si Traduceri al arhiepiscopiei. Introducerea Sfntei Liturghii de seara este considerata de unii ca o adaptare pastorala rezonabila la realitatea vietii americane si occidentale în general—datorita obligatiilor de munca si scoala majoritatea familiilor nu-si pot modifica programul astfel încât sa participe la Sfânta Liturghie de dimineata. Altii argumenteaza ca aceasta este o inovatie care rupe ciclul liturgic si continua un trend negativ de scurtare a slujbelor. .

Întelesul teologic al Vecerniei

Slujba Vecerniei (prima slujba a zilei liturgice) este menita sa ne aminteasca vremea Vechiului Testament, crearea lumii, caderea în pacat a primilor oameni, alungarea lor din Rai, pocainta lor si rugaciunea lor pentru mântuire, nadejdea oamenilor în venirea unui Mântuitor, potrivit fagaduintei lui Dumnezeu si împlinirea acelei fagaduinte. Slujba începe cu deschiderea Usilor Împaratesti si cu cadirea în tacere a Sfintei Mese si a Sfântului Altar, astfel ca mireasma de tamâie patrunde în toate colturile Sfântului Altar. Cadirea în tacere simbolizeaza începutul facerii lumii. Duhul lui Dumnezeu „se poarta” pe deasupra lumii materiale originare, „pamântul netocmit si gol” despre care vorbeste Cartea Facerii si sufla asupra lui putere de viata facatoare, dar cuvântul creator al lui Dumnezeu nu se facuse înca auzit.
Psalmul 103 descrie crearea lumii si slaveste întelepciunea lui Dumnezeu. În vreme ce acesta este cântat, preotul iese din Altar si cadeste mai departe întreaga Biserica si pe toti credinciosii adunati. Prin acest gest sfintit nu se face doar amintirea facerii lumii, ci si a vietii binecuvântate a primilor oameni în gradina Raiului, când Însusi Domnul Dumnezeu mergea prin mijlocul lor. Usile Împaratesti deschise arata faptul ca portile Raiului erau atunci deschise tuturor.
Apoi Usile Împaratesti se închid, simbolizând înselarea omului de catre diavol si caderea lui în pacat prin încalcarea voii lui Dumnezeu. Din pricina caderii lor, omenirea a fost lipsita de viata binecuvântata din Rai. Primii oameni au fost alungati, iar portile Raiului li s-au închis. Diaconul iese din Sf. Altar si sta înaintea Usilor Împaratesti închise, precum Adam înaintea portii pecetluite a Raiului, si cânta Ectenia Mare, cerând ca „pacea de sus” sa ne fie trimisa si ca Domnul sa mântuiasca sufletele noastre. În timpul ecteniei, diaconul cadeste înca o data biserica. Toata aceasta perioada a sfintei slujbe, de la deschiderea Usilor Împaratesti la rugaciunile cuprinse în Ectenia Mare si la cântarea psalmilor reprezinta starea cazuta a omenirii, în care aceasta a ajuns datorita caderii în pacat a protoparintilor nostri. Odata cu pacatul au intrat în viata noastra lipsurile, durerea si suferinta. Simtim remuscari amintindu-ne de faptul ca am plecat urechea la sfatul nelegiuit al diavolului. Îi cerem iertare lui Dumnezeu pentru pacatele noastre si eliberarea de toate necazurile; ne punem toata nadejdea în milostivirea lui Dumnezeu. Aceasta a doua cadire simbolizeaza jertfele aduse lui Dumnezeu în vremea Vechiului Testament si rugaciunile oamenilor aduse înaintea lui Dumnezeu.
Versetele vetero-testamentare ale Psalmilor de la "Doamne, strigat-am catre Tine" alterneaza cu imne din perioada neo-testamentara, alcatuite în cinstea sfântului sau a praznicului zilei. Ultimul verset sau strofa este asa-numitul Theotokion sau Dogmatikon (tropar dogmatic), numit astfel pentru ca este cântat în cinstea Nascatoarei de Dumnezeu si cuprinde prezentarea dogmei Întruparii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. În vremea cântarii acestui tropar, se face Intrarea Mica. Acum strana cânta un imn închinat Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, "Lumina lina". În acest imn, Fiul lui Dumnezeu este numit Lumina lina a sfintei slave a Tatalui Ceresc, caci El nu a venit pe pamânt în deplinatatea slavei Sale dumnezeiesti, ci în stralucirea blânda, lina a acesteia. Imnul mai spune si ca El nu poate fi marit si slavit cum se cuvine de gurile pacatosilor, ci numai „cu glasuri cuvioase”. Intrarea mica aminteste credinciosilor cum dreptii Vechiului Testament au asteptat venirea Mântuitorului, încrezându-se pe deplin fagaduintei lui Dumnezeu, care Se descoperea atunci doar prin preînchipuiri si profetii, si cum El a venit în lume pentru mântuirea oamenilor. Cadirea de la Intrarea mica semnifica prezenta Duhului Sfânt în Biserica. Binecuvântarea cu semnul Crucii arata ca prin Crucea Domnului ni s-au deschis iarasi usile Raiului.
Hristos este laudat ca Lumina ce lumineaza întunericul omenirii, Lumina cea neînserata a lumii si a Împaratiei lui Dumnezeu.
Se cânta prochimenul, iar cu ocazia praznicelor mai mari sunt introduse acum citiri din Scriptura – fragmente de profetii sau preînchipuiri ale momentului praznuit sau învataturi edificatoare legate de sfântul pomenit în ziua respectiva.

Vecernia se sfârseste cu citirea sau cântarea rugaciunii Sfântului Simeon de Dumnezeu Purtatorul, "Acum slobozeste". Aceasta rugaciune este urmata de citirea Trisaghionului si a Rugaciunii domnesti, dupa care se cânta imnul Bunei-Vestiri, cu care îngerul a întâmpinat-o pe Maica Domnului: "Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-te!...," sau troparul praznicului si la urma întreita cântare a rugaciunii Psalmistului: "Fie numele Domnului binecuvântat de acum si pâna-n veac." Apoi se cânta Psalmul 33 pâna la versetul: "Iar cei ce-L cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele." Urmeaza binecuvântarea preotului: "Binecuvântarea Domnului [sa fie] peste voi toti cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni totdeauna, acum si pururea si în vecii vecilor." Slujba ne îndeamna sa meditam la cuvântul lui Dumnezeu si slaveste iubirea Sa de oameni. Ne povatuieste si ne îngaduie sa aducem lauda lui Dumnezeu pentru evenimentele sau persoanele a caror amintire este evocata si praznuita în Biserica. Ne pregateste pentru somnul noptii si pentru zorii zilei urmatoare. În ajunul Sfintei Liturghii, începe miscarea catre deplinatatea unirii cu Dumnezeu în Sfintele Taine.
Repere     ↑Sus
Membrie - Donatii
Contribuiţi la biserica noastra.
Membrie - Formular
Donaţii

Vrei să ajuţi Izvorul Tămăduirii?
Fă-ţi cumpărăturile pe AMAZON prin siteul nostru:
www.amazon.com