


PROGRAMUL LITURGIC

​Miercuri 2 Aprilie – Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinÈ›ite – 09:00 am
​
Joi 3 Aprilie – Canonul Sfântului Andrei Criteanul – 06:00 pm
​
Vineri 4 Aprilie – Taina Sfântului Maslu – 06:00pm
​
Sâmbătă 5 Aprilie – Utrenia – 08:30 am, urmată de Sfânta Liturghie pentru cei răposaÅ£i 09:30 am
Duminică 6 Aprilie – † Sf. SfinÈ›it Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv Platonida (Dezlegare la ulei ÅŸi vin); Duminica a V-a din Post (a Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Prevestirea Patimilor; Cererea fiilor lui Zevedeu; PocăinÅ£a femeii păcătoase)
Utrenia – 08:30 am
Sfânta Liturghie – 10:00 am
Coffee Hour – 11:30 am
Miercuri 9 Aprilie – Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinÈ›ite – 09:00 am
​
Joi 10 Aprilie – Seara de cateheză 07:00 pm – Sfânta Liturghie Centrul VieÅ£ii creÅŸtine – Partea a III-a
​
Vineri 11 Aprilie – †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului
Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinÈ›ite – 09:00 am
​​
Sâmbată 12 Aprilie ÅŸi Duminică 13 Aprilie – ÎnaltpreasfinÅ£itul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite Ale Americii ÅŸi Mitropolitul Ortodox Român al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, va poposi în mijlocul enoriaÅŸilor parohiei noastre.
​
Sâmbătă 12 Aprilie – Utrenia 08:30 am, urmată de Sfânta Liturghie Sâmbăta lui Lazar – Pomenirea celor adormiÅ£i
– Vecernia 06:00pm (Oficiată împreună cu ÎPS Nicolae)
***După Sfânta Liturghie avem nevoie de voluntari pentru confecÅ£ionarea de cruciuliÅ£e din frunze de palmier ÅŸi decorarea bisericii. Vă rugăm să vă înscrieÅ£i prin a trimite un e-mail la urmatoarea adresă: board@izvorultamaduirii.org
Duminică 13 Aprilie – (†) Intrarea Domnului in Ierusalim (Dezlegare la peÅŸte), Duminica a VI -a din Post (a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18
Utrenia — 08:00 am
Sfânta Liturghie — 10:00 am (Oficiată împreună cu ÎPS Nicolae)
Masa de Florii — după Sfânta Liturghie
​
SÄ‚PTÄ‚MÂNA MARE 14-20 Aprilie:
​
Luni 14 Aprilie – SFÂNTA ȘI MAREA LUNI
Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinÈ›ite – 09:00 am
​Denia Sfintei Și Marii MarÈ›i – 06:00 pm
​
MarÅ£i 15 Aprilie – SFÂNTA ȘI MAREA MARÅ¢I
Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinÈ›ite – 09:00 am
​Denia Sfintei Și Marii Miercuri – Troparul Sf. Casiani – 06:00 pm
​
Miercuri 16 Aprilie – SFÂNTA ȘI MAREA MIERCURI
Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinÈ›ite – 09:00 am
​Slujba Sfântului Maslu urmată de rânduiala spălării picioarelor – 05:30 pm
​
Joi 17 Aprilie – SFÂNTA ȘI MAREA JOI
Liturghia Sfântului Vasile È™i Sfânta Împărtășanie – 09:00 am
Denia celor 12 Evanghelii, a Sfintei È™i Marii Vineri È™i procesiunea Sfintei Cruci – 05:30 pm
***După Denia celor 12 Evanghelii avem nevoie de voluntari pentru decorarea cu flori a bisericii ÅŸi a epitafului. Vă rugăm să vă înscrieÅ£i prin a trimite un e-mail la urmatoarea adresă: board@izvorultamaduirii.org
​
Vineri 18 Aprilie – VINEREA MARE (SFÂNTA ȘI MAREA VINERI)
Slujba Ceasurilor ÎmpărăteÈ™ti – 11:00 am
Coborârea de pe Cruce – 12:00 pm
Denia Prohodului Domnului – 06:00 pm
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf – 07:00 pm
​
Sâmbătă 19 Aprilie – SFÂNTA ȘI MAREA SÂMBÄ‚TÄ‚
Liturghia Sfântului Vasile È™i Sfânta Împărtășanie – 09:00 am
Utrenia Învierii Domnului – 11:00 pm
Învierea Domnului È™i Sfânta Liturghie – Miezul NopÈ›ii (†) Învierea Domnului (Sfintele PaÈ™ti)
Duminică 20 Aprilie – DUMINICA SFINTELOR PAȘTI
Vecernia din Duminica Păștilor – 11:00 am
​
Luni 21 Aprilie – Utrenia 08:30 am; Sfânta Liturghie 10:00 am (†) A doua zi de PaÈ™ti (Mărturia lui Ioan Botezătorul)
​
MarÅ£i 22 Aprilie – Sfânta Liturghie pentru Sfântul Gheorghe 06:00 pm
​
MarÅ£i 23 Aprilie – †) Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtatorul de biruinta (HarÅ£i)
***Sfânta Liturghie pentru Sf. Gheorge va fi săvârÅŸită marÅ£i 22 aprilie la 06:00pm
​​​
Vineri 25 Aprilie – Utrenia 08:30 am; Sfânta Liturghie Izvorul Tămăduirii 10:00am, urmată de SfinÅ£irea Apei – Aghiazma Mică
†) Izvorul Tămăduirii; †) Cinstirea Sf. Ic. a M. D. „Siriaca” de la M. Ghighiu; Sf. Ap. È™i Ev. Marcu; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului (HarÈ›i)
​
Duminică 27 Aprilie Sf. Sfințit Mc. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a II-a după Paști (a Sf. Apostol Toma)
Utrenia 08:30am
Sfânta Liturghie 10:00am
Agapa Frăţească - Masa de Hram

DUMINICILE MARELUI POST
Fiecare duminică din Marele Post are două teme, două înÈ›elesuri. Pe de o parte, fiecare duminică face parte dintr-o continuitate în care se descoperă ritmul È™i dialectica spirituală a Marelui Post. Pe de altă parte, conform evoluÈ›iei istorice a Bisericii, aproape fiecare duminică a Postului a dobândit o a doua temă.
​
Astfel:
În Duminica I a Postului, Biserica prăznuieÈ™te Triumful Ortodoxiei.
În Duminica a II-a, dedicată Sfântului Grigorie Palama, sărbătorim condamnarea duÈ™manilor săi È™i apărarea învățăturii sale, ca un al doilea triumf al Ortodoxiei.
În Duminica a III-a, prăznuim Închinarea Sfintei Cruci.
În Duminica a IV-a, îl cinstim pe Sfântul Ioan Scărarul.
În Duminica a V-a, o cinstim pe Sfânta Maria Egipteanca.
DUMINICA I A POSTULUI (Duminica Ortodoxiei)
​
Prima duminică a Postului Mare se numeÈ™te Duminica Ortodoxiei, deoarece în această zi sărbătorim restaurarea sfintelor icoane È™i triumful credinÈ›ei ortodoxe asupra ereziei iconoclaste, adică a celor care refuzau cinstirea sfintelor icoane È™i o considerau idolatrie. Această dispută a durat mai bine de 100 de ani È™i a fost soluÈ›ionată de Împărăteasa Teodora È™i fiul său Mihail, prin restaurarea icoanelor în biserici.
Această restaurare este comemorată prin procesiuni ale icoanelor, căci noi, ortodocÈ™ii, cinstim È™i slăvim sfinÈ›ii, îngerii È™i mai presus de toÈ›i pe Maica Domnului, însă închinare (latrie) aducem doar Sfintei Treimi: Tatălui, Fiului È™i Sfântului Duh. Cinstirea icoanelor nu se îndreaptă spre obiectul material, ci către persoana reprezentată.
DUMINICA A II-A A POSTULUI (Sf. Grigorie Palama)
​
În această duminică este prăznuit Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscop al Tesalonicului, mare dascăl al dogmelor ortodoxe È™i apărător al harului dumnezeiesc. În învățătura sa, sfântul afirmă că harul lui Dumnezeu este necreat È™i că omul îl poate trăi È™i simÈ›i, aÈ™a cum simÈ›im prezenÈ›a unui sfânt.
Sfântul Grigorie a fost educat la Constantinopol, s-a retras la Sfântul Munte Athos È™i a participat la Sinoadele din Constantinopol (1341 È™i 1347), unde a combătut învățăturile greÈ™ite ale lui Varlaam È™i discipolului său Akindinos. A fost numit arhiepiscop al Tesalonicului în 1346 È™i a trecut la Domnul în 1359.
​
Biserica îl prăznuieÈ™te în această duminică ca o continuare a Duminicii Ortodoxiei, deoarece victoria sa asupra ereticilor apuseni a fost considerată un triumf asemănător cu cel asupra iconoclaÈ™tilor.
DUMINICA A IV-A A POSTULUI (Sf. Ioan Scărarul)
​
În această duminică este pomenit Sfântul Ioan Scărarul, autorul scrierii „Scara Raiului”, un ghid duhovnicesc ce descrie urcuÈ™ul sufletului spre desăvârÈ™ire prin treizeci de trepte ale virtuÈ›ilor.
Născut în Palestina în jurul anului 523, Sfântul Ioan a fost stareÈ› al Mănăstirii Sinai È™i a dus o viață de nevoință aspră. Cartea sa, Scara, este citită în această perioadă în mănăstiri, fiind un îndrumar pentru creÈ™tinii care doresc să se apropie de Dumnezeu prin post È™i rugăciune.
Această duminică ne aminteÈ™te că, după triumful dogmatic al Ortodoxiei È™i întărirea prin Sfânta Cruce, avem nevoie È™i de un îndrumar duhovnicesc, iar „Scara” ne oferă această metodologie a vieÈ›ii duhovniceÈ™ti.
DUMINICA A III-A A POSTULUI (Închinarea Sfintei Cruci)
​
Fiind la mijlocul Postului Mare, Biserica ne pune înainte Cinstita È™i de Viață Făcătoarea Cruce. În această perioadă, când postul devine mai greu, Sfânta Cruce ne este oferită ca sprijin, fiind bucuria lumii, puterea credincioÈ™ilor È™i nădejdea păcătoÈ™ilor.
Prin închinarea la Sfânta Cruce, primim har È™i întărire pentru a duce la bun sfârÈ™it nevoinÈ›a postului, cântând:
„Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, È™i Sfântă Învierea Ta o slăvim.”
Cine nu simte È™i nu caută această putere a Sfintei Cruci cade, din păcate, pradă uneltirilor vrăjmaÈ™ului, îndreptându-se spre superstiÈ›ii, vrăjitorie sau alte căi înÈ™elătoare.
DUMINICA A V-A A POSTULUI (Sf. Maria Egipteanca)
​
Această duminică este dedicată Sfintei Maria Egipteanca, care, deÈ™i este prăznuită la 1 aprilie, este pomenită astăzi pentru a încuraja pe cei leneÈ™i È™i păcătoÈ™i la pocăință.
Maria a dus o viață destrăbălată de la 12 ani. La 29 de ani, încercând să intre în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, o putere nevăzută o împiedica. Atunci, conÈ™tientizând păcatele sale, s-a rugat Maicii Domnului È™i a primit ajutor, reuÈ™ind să intre È™i să se închine Sfintei Cruci. Apoi s-a retras în pustiul Iordanului, unde a trăit 47 de ani în pocăință È™i nevoință.
După 17 ani de lupte cu poftele È™i ispitele, a primit daruri duhovniceÈ™ti uimitoare: cunoÈ™tea Sfânta Scriptură pe de rost, mergea pe apă, se ridica în aer la rugăciune È™i avea darul înainte-vederii. A fost descoperită de Sfântul Zosima, care i-a adus Sfânta Împărtășanie. La un an după aceasta, Zosima a găsit-o moartă, cu un mesaj scris:
„Avva Zosima, îngroapă aici trupul Mariei celei nefericite. Am adormit în ziua în care m-am împărtășit cu Sfintele Taine. Roagă-te pentru mine.”
Sfânta Maria Egipteanca este un exemplu viu al puterii pocăinÈ›ei, arătând că oricine se poate curăți È™i sfinÈ›i prin harul lui Dumnezeu.
Aceste cinci duminici ne pregătesc treptat pentru Săptămâna Patimilor, aducându-ne înÈ›elegerea corectă a credinÈ›ei, întărirea prin Sfânta Cruce È™i chemarea la pocăință.